Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak kan op twee mogelijkheden. Beide isolatiemethoden vereisen de nodige kennis en ervaring van isolatie, isolatiematerialen en de wijze van plaatsing. Welke isolatiemethode het best past bij uw platte dak is afhankelijk van verschillende factoren. Meer informatie over de mogelijkheden van dakisolatie bij platte daken en de bijbehorende kosten leest u o.a. op deze pagina.

Ga snel naar

Waarom een plat dak isoleren?

Het isoleren van een plat dak is behoorlijk effectief, gezien er veel warmte verloren gaat middels het dak. Bij een hellend dak moet de warmte verder naar boven stijgen om verloren te gaan, terwijl bij een plat dak de warmte zich sneller bij het dak bevindt en dus sneller verloren gaat.

Isolatie van een plat dak zorgt er dus voor dat warmte langer behouden wordt in het pand en u minder hoeft te stoken om het pand warm te houden. Op termijn bespaard u op uw energiekosten en verdient u de investering in enkele jaren vaak al terug. Ook milieutechnisch gezien is het isoleren van een plat dak een bewuste en goede keuze.

Verschillende soorten isolatiemethoden platte daken

Er zijn verschillende manieren van dakisolatie mogelijk bij platte daken. Afhankelijk van uw wensen, de aanwezige dakconstructie en vrije ruimte wordt gekozen wat de beste isolatiemethode is in uw situatie. De verschillende soorten dakisolatie bij platte daken zijn:

Warm plat dak

Isolatie van een plat dak volgens de warme dak methode houdt in dat het platte dak van buitenaf geïsoleerd wordt. Het voordeel hiervan is dat de dakconstructie ook geïsoleerd is.

Koud plat dak

Een plat dak isoleren volgens het koude dak principe houdt in dat het platte dak van binnenuit geïsoleerd wordt. De draagconstructie van het dak wordt dus niet mee geïsoleerd.

Omgekeerd plat dak

Bij het omgekeerd isoleren van een plat dak wordt de isolatie op de bestaande dakbedekking gelegd. Deze vorm van isoleren wordt veel gebruikt bij daken waarop gelopen wordt, zoals het dak van een uitbouw of schuur.

Dak laten isoleren door Dakdekkers 247

Warm plat dak

De meest gekozen isolatiemethode voor platte daken is het warm plat dak principe. De isolatie wordt van buitenaf op de dakconstructie geïnstalleerd. De dakconstructie bevindt zich dus in de geïsoleerde ruimte en dit heeft als voordeel dat krimp- en uitzetspatting in de dakconstructie enorm verminderd wordt. De dakconstructie wordt immers in veel mindere mate blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Ook blijft het dak beloopbaar, zowel in meerdere als mindere mate.

Opbouw isoleren warm plat dak

Om condensatie van vochtige lucht in het isolatiemateriaal te voorkomen, wordt allereerst een dampremmende laag aangebracht. De isolatieplaten worden bovenop de folie geplaatst. De isolatieplaten bestaan vaak uit EPS, perliet, PIR of piepschuim, omdat deze materialen vrijwel niet uitzetten of krimpen. Bovenop de isolatieplaten komt de dakbedekking welke eventueel nog aanvullend kan worden afgewerkt met tegels, grind of andere opties.

Voordelen isoleren warm plat dak

De voornaamste voordelen van deze isolatiemethode:

Nadelen isoleren warm plat dak

De meest geconstateerde nadelen van het isoleren volgens de warm plat dak methode:

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor isolatie van uw dak volgens de warm plat dak methode? Neem contact op met de ervaren professionals van Dakdekker 24/7. Advies op maat en gratis en vrijblijvend een uitgebreide offerte binnen 24 uur!

Vrijblijvende offerte?

Koud plat dak

Isoleren volgens de koud plat dak methode wordt doorgaans alleen nog gekozen wanneer isolatie volgens bovenstaande methode niet mogelijk is door beperkingen. Bij deze isolatiemethode wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot geplaatst. De dakconstructie wordt dus niet geïsoleerd en wordt nog steeds continu blootgesteld aan allerlei weersinvloeden, met alle gevolgen van dien. Maar te allen tijde geldt: beter een koud plat dak isolatie dan geen isolatie.

Opbouw isoleren koud plat dak

Het isolatiemateriaal wordt bij een koud plat dak bevestigd tussen de balken van het dakbeschot. In het geval van een betonnen plafond zal er een houten constructie worden gemaakt in de vorm van een verlaagd plafond, waarin het isolatiemateriaal verwerkt wordt.

Voordelen isoleren koud plat dak

De grootste voordelen van een koud plat dak:

Nadelen koud plat dak

De grootste nadelen van een koud plat dak:

Omgekeerd plat dak

Deze isolatiemethode noemt men het omgekeerde platte dak principe. We zien deze methode vaak voorkomen bij verbouwingen of renovaties waarbij de bestaande dakbedekking nog in goede staat verkeert, maar toch de wens voor extra isolatie aanwezig is.

Opbouw isoleren omgekeerd plat dak

De reeds bestaande dakbedekking wordt bij deze methode gebruikt als waterkerende laag. Boven op de bestaande dakbedekking worden platen gelegd die bestand zijn tegen vocht, meestal XPS platen. Bovenop de isolatieplaten wordt verzwarend materiaal geplaatst, denk hierbij aan tegels of grind.

Voordelen omgekeerd plat dak

De grootste voordelen van deze isolatiemethode:

Nadelen omgekeerd plat dak

De grootste nadelen van deze isolatiemethode:

Plat dak isoleren

Kosten plat dak isoleren

De gemiddelde kosten voor het isoleren van een plat dak is afhankelijk van de methode die u kiest, de oppervlakte van het dak en de materialen welke gebruikt worden. De prijzen kunnen verschillen door het kiezen van afwijkende materialen. Om u enigszins een idee te geven van de gemiddelde kosten voor het isoleren van uw platte dak hebben we onderstaand overzicht voor u gemaakt:

Methode plat dak isolerenPlaats van de isolatieGemiddelde kostprijs per m²
Warm plat dakIsolatie langs buiten€65 – €110 (incl. afwerking)
Koud plat dakIsolatie langs binnen€27,50 – €37,50 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dakOp de bestaande dakbedekking€45 (incl. afwerking)

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor het laten isoleren van uw platte dak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Bitumen dakbedekking

In de loop der jaren is het gebruik van bitumen dakbedekking sterk toegenomen. De meest gebruikte soort is bitumen op polymeerbasis, zoals SBS en APP. Deze materialen zijn zeer sterk en bestand tegen scheuren, omdat deze zijn voorzien van glasvezel of polyester. APP is bestand tegen hoge temperaturen en Uv-licht, daarom kan dit materiaal goed gebruikt worden zonder afwerking met een ballast laag. SBS plakt beter dan APP, maar is gevoeliger voor hoge temperaturen en zonlicht. SBS wordt extra afgewerkt met een beschermlaag om toepassing zonder ballast laag mogelijk te maken.

EPDM dakbedekking

Deze vorm van dakbedekking is erg duurzaam en gaat tot wel 30 jaar mee. EPDM is een synthetisch rubbersoort en kan in één op maat gemaakt stuk geplaatst worden op het dak. De specialisten van Dakdekkers 24/7 lijmen de EPDM plaat op het dak of bevestigen deze met behulp van hete lucht. Bij deze laatste optie is er speciale EPDM folie op de binnenkant van de plaat bevestigd, bij verhitting wordt dit vloeibaar en is de EPDM plaat te bevestigen. Het nadeel van EPDM is dat er problemen kunnen ontstaan bij de naden en aansluiting van de randen.

PVC dakbedekking

Een andere vorm van synthetische dakbedekking is PVC. PVC is een kunststof folie die in rollen verkrijgbaar zijn. Onze specialisten bevestigen de PVC in overlappende banen met lijm of d.m.v. hete lucht. Deze soort dakbedekking is wel gevoeliger voor Uv-stralen en zonlicht, maar de naad- en randverbingen zijn vaak beter dan bij EPDM. PVC dakbedekking is ook bruikbaar bovenop een bestaande laag bitumen, mits hier een speciale folie voor wordt gebruikt.

Groendak dakbedekking

Een groendak wordt meestal geïsoleerd met behulp van PVC dakbedekking in combinatie met een glasvezel bewapening. Zo wordt de folie beschermd tegen wortelgroei.

Vraag een offerte aan voor de isolatie van uw platte dak door Dakdekkers 24/7

Bij Dakdekkers 24/7 vinden we het belangrijk om hard te werken, maar ook om transparant te zijn. We voorzien u van een offerte op maat welke meer informatie bevat dan alleen onze prijzen. Na uw offerteaanvraag ontvangt u onze offerte binnen 24 uur op het emailadres dat bij ons bekend is. Enkele dagen na het uitbrengen van de offerte nemen we contact met u op voor eventuele aanvullende vragen en/of opmerkingen. Voor meer informatie of het aanvragen van een kosteloze en vrijblijvende offerte kunt u bij voorkeur mailen naar info@dakdekkers247.nl of het contactformulier op onze contactpagina invullen. Telefonisch een offerte aanvragen kan door te bellen naar: 06-40125121.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.