Rieten dak

In Nederland staan nog heel wat huizen met rieten daken. Een rieten dak zien we veel bij landelijke woningen in dorpen en bij boerderijen. Het onderhouden, renoveren of vernieuwen van een rieten dak is specialistisch werk en vereist ervaring op het gebied van rieten daken. Welke soorten rieten daken er zijn, waar het onderhoud uit bestaat en wat de kosten zijn, leest u o.a. op deze pagina.

Ga snel naar

Kosten rieten dak

De kosten voor het laten maken van een rieten dak zijn afhankelijk van o.a. de materialen en het soort rieten dak dat u wenst te plaatsen. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om een rieten dak. Naast het welbekende natuurriet is er nu ook de optie om voor patentriet of novariet te kiezen. Deze investering is groter, maar het materiaal is veiliger én duurzamer.

De gemiddelde prijs voor het laten plaatsen van een rieten dak door een erkend dakdekker van Dakdekkers 24/7 ziet u in onderstaande tabel. We gaan hier uit van een gemiddeld dak van 60 m2 en hebben de prijs voor u berekend incl. nokvorsten en arbeidskosten.

Soort rietRietprijs per m²Totale prijs
Natuurriet€ 25 – € 35€ 7.250 – € 8.000
Patentriet€ 58 – € 78€ 11.000 – € 13.000
Novariet€ 115 – € 135€ 14.500 – € 16.000

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor het laten plaatsen van een rieten dak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Soorten rieten daken

Rieten daken worden al eeuwenlang gemaakt. Vroeger waren rieten daken lang niet zo populair als nu, omdat rieten daken vroeger het goedkope alternatief waren voor moderne kostbare pannendaken. Terwijl tegenwoordig juist een rieten dak de uitstraling geeft van luxe. Zo zie je dat tijden veranderen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het assortiment m.b.t. rieten daken in de jaren uitgebreider is geworden. Niet alleen kunt u kiezen voor een ander soort riet, maar ook is er nu de keuze voor een open of gesloten constructie bij een rieten dak. Meer informatie per soort constructie leest u hieronder.

Rieten dak

Schoorsteen lekkage opsporen

Om alle ellende van een schoorsteen lekkage te voorkomen is het slim om uw dak regelmatig te controleren. Klimt u liever niet het hoge dak op, of wilt u er zeker van zijn dat de lekkage op tijd opgespoord wordt? Schroom niet om professionele hulp in te schakelen. Onze dakdekkers inspecteren uw dak op losse stenen, zwakke plekken en kieren die er niet thuishoren en die een lekkage kunnen veroorzaken. Waar nodig zullen wij met uw toestemming de lekkage repareren.

Door uw schoorsteen en dak regelmatig te laten controleren zorgt u voor een goede conditie en een lang behoud van uw dak en schoorsteen.

Open dakconstructie

De traditionele constructie die we van oudsher kennen, noemen we ook wel de open dakconstructie. Het riet wordt bevestigd op houten latten en het riet is van binnenuit zichtbaar, wat ook binnen in uw woning of pand een sfeervolle uitstraling geeft. Omdat er tussen de constructie en het dak geen verdere isolatie aanwezig is, mag deze dak techniek niet meer gebruikt worden bij nieuwbouwwoningen. Want zoals u zich kunt voorstellen, is de isolatie bij een open dakconstructie slecht.

Voordelen open dakconstructie

Een ouderwets rieten dak met open dakconstructie kent enkele voordelen t.o.v. de gesloten constructie:

Nadelen open dakconstructie

Enkele nadelen die komen kijken bij een rieten dak met een open dakconstructie:

Gesloten dakconstructie

In de meeste situaties wordt er gekozen voor een rieten dak met gesloten dakconstructie, ook wel schroefdakconstructie genoemd. Het riet of kunstriet wordt bevestigd aan een dichte ondergrond. Deze ondergrond is de gesloten dakconstructie. Het riet is dus van binnenuit de woning niet zichtbaar. De grootste voordelen van deze soort rieten daken zijn de hoge brandveiligheid en de hoge isolatiewaarde.

Voordelen gesloten dakconstructie

De schroefdakconstructie is een vrij moderne optie voor een rieten dak. Welke voordelen biedt dit?

Nadelen gesloten dakconstructie

Omdat deze moderne techniek nog niet zo lang in gebruik is, is het geven van een levensduur van het rieten dak lastig. In de praktijk zal moeten blijken of de levensduur t.o.v. een open dakconstructie beter of slechter zal zijn. Andere nadelen aan de gesloten dakconstructie zijn:

Is uw bestaande rieten dak toe aan vervanging of wilt u meer informatie over een nieuw rieten dak laten plaatsen door de rietdekkers van Dakdekkers 24/7? Onze professionals hebben veel verstand van de materialen, verschillende constructies en mogelijkheden als het gaat om rieten daken. Neem contact met ons op voor meer informatie of een gratis en vrijblijvende offerte voor een mooi rieten dak.

Vrijblijvende offerte?

Kosten renovatie, onderhoud en afwerking van rieten daken

Na het plaatsen van een rieten dak is het belangrijk om het rieten dak goed te laten onderhouden door experts om de levensduur van het dak te verlengen. Afhankelijk van de ligging van het dak van uw woning of pand (in een natuurrijke omgeving, in de binnenstad e.d.) is het nodig om drie jaar na het plaatsen van het rieten dak te starten met onderhouden. Begin in ieder geval met onderhoud wanneer u groene aanslag op het riet constateert.

De kosten die gepaard gaan met het onderhouden, renoveren en afwerken van een rieten dak zijn afhankelijk van verscheidene factoren. De oppervlakte van het rieten dak, het soort riet en de leeftijd van het rieten dak spelen hierin mee. Een gemiddelde onderhoudsbeurt aan uw rieten dak kost bij Dakdekkers 24/7 zo tussen de €25,- en €55,- per vierkante meter. Eventuele materiaal- en steigerkosten zijn hierin nog niet meegerekend.

 Soort klusPrijzen rieten dak per m of m²
Afwerking nokvorsten€ 80 – € 110 per meter
Plaatsing riet bij nieuwbouw€ 65 per m² (weinig details) – € 90 per m² (veel details)
Renovatie€ 100 – € 145 / m²
Onderhoud€ 5 – 10 / m²

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor het laten onderhouden van uw rieten dak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Levensduur rieten daken

Hoelang een rieten dak uiteindelijk mee gaat is afhankelijk van verschillende zaken. De ligging van het dak is hierop van invloed, maar de belangrijkste factor is de hellingsgraad van het dak. Hoe steiler het dak is, hoe minder onderhoud het dak vergt. Regen en andere neerslag valt bij steile daken zo naar beneden en blijft dus niet liggen. Aan de hand van de hellingshoek kunnen we enigszins een indicatie geven van de levensduur van een rieten dak. We hebben dit voor u samengevat in onderstaande tabel:

HellingshoekGemiddelde levensduurAantekening
25 graden5 jaarNiet aan te raden
30 graden15 jaarAlleen voor korte dakvlakken, zoals bij ramen en dakkapellen
45 graden30 jaar
50 graden40 jaar

*Bovenstaande gemiddelde levensduur is een indicatie. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Wilt u meer informatie over de aanschaf van een rieten dak voor uw woning, kantoor- of bedrijfspand? Neem direct contact op met de professionele rietdekkers van Dakdekkers 24/7.

Dakrenovatie door Dakdekkers 247

Onderhoud aan rieten dak plegen

Het regelmatig laten onderhouden van uw rieten dak(en) zorgt niet alleen dat het dak zijn frisse en nette uitstraling behoudt, het verlengt ook de levensduur van het rieten dak. Hoe beter en meer onderhoud u laat plegen aan uw rieten dak, des te langer u ervan kunt genieten. Wanneer onderhoud niet tijdig gebeurt, krijgen algen en mossen de kans om te groeien op het riet. Dit zorgt ervoor dat het riet langer nat blijft na natte weersomstandigheden en het riet daardoor zacht wordt. Zacht riet verminderd de bescherming tegen weersomstandigheden, dit noem je verspochten. Wanneer dit gebeurt kunnen er uiteindelijk lekkages optreden of zelfs schade aan uw dakconstructie.

Het onderhouden van een rieten dak kan bestaan uit:

De gespecialiseerde experts van Dakdekkers 24/7 bezitten de juiste schoonmaaktechnieken en materialen om uw rieten daken professioneel te onderhouden. We inspecteren uw rieten dak grondig en bieden u op basis van onze ondervindingen een gratis en vrijblijvende offerte om het onderhoud aan uw rieten dak voor u te verzorgen. 

Wilt u meer informatie over het onderhouden van uw rieten daken door Dakdekkers 24/7? Neem contact op!

Opbouw en afwerking bij een rieten dak

Het opbouwen van een rieten dak is enkel ideaal vanaf de juiste hellingsgraad van het dak. Wanneer een relatief plat met riet bekleed wordt, zal het riet slecht drogen en zal het dak een zeer korte levensduur hebben. Meer informatie over de opbouw en afwerking van een rieten dak:

Hellingshoek van het rieten dak

HellingshoekGemiddelde levensduurAantekening
25 graden5 jaarNiet aan te raden
30 graden15 jaarAlleen voor korte dakvlakken, zoals bij ramen en dakkapellen
45 graden30 jaar
50 graden40 jaar

*Bovenstaande gemiddelde levensduur is een indicatie. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Isolatie van het rieten dak

Een rieten dak kan geïsoleerd worden, zowel bij een open als een gesloten dakconstructie. Bij een open constructie wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het pand aangebracht en afgedekt met dampfolie. Bij een gesloten constructie (schroefdak) worden isolatiepanelen op de dakconstructie aangebracht. De warme zijde van de isolatie krijgt van te voren een laag dampfolie.

Rieten dak nokafwerking

De afwerking van de nok van een rieten dak kan op verschillende manieren gebeuren:

Een professionele rietdekker inhuren

Het laten plaatsen, renoveren en onderhouden van een rieten dak is een specialistische klus. Dit werk kunt u het beste overlaten aan een ervaren en kundige rietdekker. Naast dat het geen alledaags werk is om aan het rieten dak te werken, is het ook een gevaarlijke klus op hoogte. Wees verzekert van een veilige en kundige uitvoering van uw klus en laat uw klus uitvoeren door een professionele rietdekker.

Bij Dakdekkers 24/7 bieden wij een allround dak service, wat maakt dat wij gespecialiseerde rietdekkers in huis hebben. Onze rietdekkers inspecteren uw rieten dak grondig, rapporteren de bevindingen en bespreken met u de uit te voeren werkzaamheden. U wordt voorzien van advies op maat en aanvullend een gratis en vrijblijvende offerte om de werkzaamheden aan uw rieten daken te laten uitvoeren. Hebt u aanvullende vragen of wilt u toch eens met onze rietdekkers om de tafel? Neem contact op met onze experts en wees verzekerd van een professionele behandeling van uw rieten dak.

Bespaar op de kosten

Bent u in het bezit van een rieten dak of bent u voornemend een rieten dak te laten plaatsen? Met deze handige tips kunt op de kosten voor het plaatsen en/of onderhouden van het rieten dak besparen:

Vrijblijvende offerte rieten dak aanvragen

Bij Dakdekkers 24/7 vinden we het belangrijk om hard te werken, maar ook om transparant te zijn. We voorzien u van een offerte op maat welke meer informatie bevat dan alleen onze prijzen. Na uw offerteaanvraag ontvangt u onze offerte binnen 24 uur op het emailadres dat bij ons bekend is. Enkele dagen na het uitbrengen van de offerte nemen we contact met u op voor eventuele aanvullende vragen en/of opmerkingen. Voor meer informatie of het aanvragen van een kosteloze en vrijblijvende offerte kunt u bij voorkeur mailen naar info@dakdekkers247.nl of het contactformulier op onze contactpagina invullen. Telefonisch een offerte aanvragen kan door te bellen naar: 06-40125121.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.