Leien dak plaatsen

Het gebruik van leien daken gebeurt al honderden jaren. Vroeger werd er enkel gebruik gemaakt van natuurlijke leien, maar tegenwoordig is er ook een ruime keuze in kunstleien. Wat zijn leien precies, hoe werkt het onderhoud en de plaatsing van een leien dak? Deze onderwerpen komen op deze pagina ter sprake.

Ga snel naar

Waarom kiezen voor leien op uw dak?

Het gebruik van leien voor uw dak geeft een authentiek uiterlijk aan uw woning of pand. Het is een veelvoorkomende soort dakbedekking bij oude en/of monumentale panden in bijvoorbeeld de binnenstad. Ook worden leien veel gebruikt bij daken met een lichtere dakconstructie, omdat het gewicht van leien erg licht is. Tegenwoordig is er een uitgebreid aanbod van verschillende materialen, kleuren, vormen en typen leien om uw dak zo goed mogelijk passend te maken aan uw woning, kantoor- of bedrijfspand.

Verschillende soorten leien

Eeuwenlang worden leien al gebruikt als dakbedekking voor woningen en panden. Vroeger werd er enkel gebruik gemaakt van natuurlijke leien. Tegenwoordig is er ook de keuze voor kunstleien. Beide typen zijn verkrijgbaar in vierkante en rechthoekige uitvoering. Maar wat zijn de eigenschappen van deze verschillende leisoorten? Dat leest u hier:

Natuurleien

Natuurleien worden gemaakt van natuursteen. Deze natuursteen is afkomstig uit verschillende steengroeves in o.a. Amerika, Azië, Afrika en Europa. Omdat elke steengroeve een eigen steensoort produceert kan de kleur en vorm van de leien verschillen. Omdat het gaat om een natuurlijk product zullen de leien nooit identiek zijn aan elkaar en juist dát geeft die unieke en authentieke uitstraling aan een natuurleien dak. Natuurleien zijn een stuk duurder in aanschaf dan kunstleien, maar daar staat ook een zeer lange levensduur tegenover.

Grootste voordelen natuurleien:

Grootste nadelen natuurleien:

Kunstleien

Kunstleien worden ook wel vezelcementleien genoemd, omdat deze van vezelcement geproduceerd worden. Kunstleien zijn een veel gekozen type dakbedekking door het grote aanbod van formaten en kleuren kunstleien én door de goedkopere aanschafprijs dan natuurleien. Vezelcementleien worden in fabrieken geproduceerd en zijn daarom identiek aan elkaar in materiaal en afmetingen. Dit zorgt voor een strak en egaal uiterlijk van het dak. Doordat de kunstleien op verschillende wijzen gelegd kunnen worden, zijn er allerlei typen daken te maken met behulp van kunstleien.

Grootste voordelen kunstleien:

Grootste nadelen kunstleien:

Leien dak plaatsen

Kosten laten leien van uw dak

De kosten voor het laten leien van uw dak(en) is vooral afhankelijk van het oppervlakte van uw dak en het soort leien dat u kiest. Bij het laten leien van uw dak met kunstleien is de prijs aanzienlijk lager dan bij natuurleien. Een klein overzicht m.b.t. de kosten voor het leien van uw dak:

Type leienGemiddelde prijs per m2Levensduur
Kunstleien€ 60 – € 70 per m225 – 35 jaar
Natuurleien€ 100 – € 115 per m275 – 100 jaar

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor het laten leien van uw dak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan. 

Leien dak reinigen en onderhouden

Een leien dak vergt iets meer dakonderhoud dan bijvoorbeeld een dak met dakpannen. Op de leien is een coating aangebracht die bescherming biedt tegen vocht, vuil, mossen en algen. Door blootstelling aan de verschillende weersomstandigheden en door slijtage wordt de laag coating beschadigd en zullen de leien gevoeliger worden voor het opnemen van vocht. Daardoor worden leien een ideale ondergrond voor groei van algen en mossen. Deze ongevraagde groene begroeiing dient met behulp van een hogedrukspuit en mos dodend middel te worden gereinigd. Daarom is het slim om dit te laten doen door een ervaren dakdekker die de reiniging efficiënt en professioneel voor u uitvoert. De specialisten van Dakdekkers 24/7 zorgen voor een intensieve reiniging van uw leien dak(en). Na het reinigen van de leien worden de leien opnieuw behandeld met een coating en zorgt onze vakman ervoor dat uw leien dak weer optimaal beschermd is voor de komende jaren.

Meer informatie over het laten reinigen en onderhouden van uw leien dak? Neem contact op met de professionals van Dakdekkers 24/7 voor meer informatie of het plannen van een afspraak!

Leien dakbedekking en asbest

Inmiddels weten we dat het gebruik van asbest in materialen zeer slecht is voor onze gezondheid, maar vroeger werden leien gemaakt van asbestcement. Hebt u een leien dak en wilt u weten of het dak mogelijk asbest bevat? Leien die geproduceerd zijn tussen 1988 en 1996 kunnen asbest bevatten. Asbesthoudende daken van het merk Eternit zijn herkennen aan de “NT-vermelding”. Alle leien van het merk Eternit welke geproduceerd zijn na 1996 zijn asbestvrij.

Weet u niet zeker of uw dak asbest bevat en wilt u dit graag laten onderzoeken door een ervaren dakdekker? Neem contact op met Dakdekkers 24/7 om de mogelijkheden met ons te bespreken!

Vrijblijvende offerte?

Hoe wordt een leien dak gelegd door Dakdekkers 24/7?

Het plaatsen van een leien dak is een zeer specialistische klus die de nodige kennis van en ervaring met leien vereist. Bij Dakdekkers 24/7 hebben we gespecialiseerde dakdekkers in dienst die volledig thuis zijn in het plaatsen van een leien dak. Deze collega’s noemen we onze leidekkers. 

Hoe onze leidekkers te werk gaan bij het plaatsen van een dak van natuur- of kunstleien:

De keuze: dakpannen of dakleien?

Zowel dakpannen als dakleien worden beiden veel gebruikt als dakbedekking. Ze hebben ieder hun verschillen en voor- en nadelen. De meest opvallende verschillen tussen leien en dakpannen zijn:

Leien dak laten leggen door een professioneel dakdekkersbedrijf

Het dak uw woning, bedrijfspand of fabriekshal is niet alleen ter bescherming van het pand, maar heeft ook een grote invloed op de energierekening die u maandelijks betaalt. Het dak is dus een belangrijk stuk waarde van uw pand. Zijn de leien van uw dak verouderd of wilt u een geheel nieuw dak van leien laten plaatsen? Kies voor kwaliteit, kies voor de professionele dakdekkers van Dakdekkers 24/7. Onze specialistische leidekkers bezitten de benodigde ervaring en kennis om uw leien dak weer nieuw leven in te blazen.

Vrijblijvende offerte leien dak aanvragen

Bij Dakdekkers 24/7 vinden we het belangrijk om hard te werken, maar ook om transparant te zijn. We voorzien u van een offerte op maat welke meer informatie bevat dan alleen onze prijzen. Na uw offerteaanvraag ontvangt u onze offerte binnen 24 uur op het emailadres dat bij ons bekend is. Enkele dagen na het uitbrengen van de offerte nemen we contact met u op voor eventuele aanvullende vragen en/of opmerkingen. Voor meer informatie of het aanvragen van een kosteloze en vrijblijvende offerte kunt u bij voorkeur mailen naar info@dakdekkers247.nl of het contactformulier op onze contactpagina invullen. Telefonisch een offerte aanvragen kan door te bellen naar: 06-40125121.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.