Groendak

Met de toenemende aandacht voor het milieu en duurzame keuzes met oog op de toekomst van onze planeet is het groendak geboren. Een groendak geeft een speelse uitstraling aan een pand en kent als dakbedekking en zelfs als isolatie veel voordelen. Waarom u kiest voor een groendak, wat u wint met deze investering en waarom u kiest voor Dakdekkers 24/7 leest u op deze pagina.

Ga snel naar

Waarom kiezen voor een groendak?

Met een groendak kiest u voor een milieubewuste, duurzame en isolerende dakbedekking. Naast de ecologische beweegredenen voor het kiezen van een groendak, is ook de kalme en tegelijk moderne uitstraling aan een pand een mooie bijkomstigheid. De levensduur van goed onderhouden of nieuwe dakbedekking kan met behulp van een groendak tot wel verdrievoudigd worden. 

Daarom kiest u voor een groendak:

Soorten groendaken

Bij een groendak is er de keuze uit twee type groendaken. De keuze voor het juiste groendak is voornamelijk afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Hoeveel onderhoud wenst u te hebben aan het groendak? Welke uitstraling wenst u te behalen?

Tuindak - Intensief groendak

Een intensief groendak noemen we ook wel een daktuin. Die mogelijkheid is er ook daadwerkelijk: uw dak gebruiken als tuin. Als begroeiing is er ruime keuze uit planten, bloemen, struiken, kruiden en zelfs kleine boomsoorten. Uiteraard is hiervoor een vereiste dat de dakconstructie van uw woning of pand sterk genoeg is om het intensieve groendak te dragen. Het gewicht van het groendak kan enorm oplopen (tot 200 kilo per m2) waardoor een professionele dakinspectie voorafgaand aan de werkzaamheden volgens onze experts essentieel is. Het aanleggen van een daktuin geeft meer woonruimte- en comfort, maar het vraagt ook intensief en veel onderhoud.

Een intensief groendak (daktuin) in het kort:

Extensief groendak – Sedumdak – Mosdak

Hebt u interesse in een groendak, maar minder interesse in het onderhouden van een extra tuin? Dan is een extensief groendak een passende mogelijkheid voor u. Een extensief groendak kan begroeid worden met vetplanten (sedumdak), mossen (mosdak) en/of kruiden die weinig tot geen onderhoud behoeven. Zo kent u wél de voordelen van een groendak, maar bent u niet meer tijd kwijt aan extra onderhoud.

Een extensief groendak in het kort:

Groendak

Wanneer kiezen voor intensief of extensief groendak?

Er zijn verschillende factoren die meespelen in de keuze voor een intensief of extensief groendak. Te beginnen met de hellingshoek van het dak van uw woning of pand. Wanneer de hellingshoek van het dak boven de 4 graden ligt, is een intensief groendak geen mogelijkheid. Een intensief groendak is zwaar in gewicht en een dak met een hellingshoek van boven de 4 graden kan dit simpelweg niet tillen. Is het dak van uw woning plat met een maximale hellingshoek van 4 graden? Dan is zowel een intensief als extensief groendak mogelijk. In dit geval kunt u voor uzelf onderstaande afwegingen maken en daarop uw keuze baseren:

Intensief groendakExtensief groendak
Veel onderhoudWeinig tot geen onderhoud
Veel keuze uit begroeiingBeperkte keuze uit begroeiing
Dakinspectie essentieelDakinspectie niet nodig
Bruikbaar als extra tuinAlleen dakbedekking, niet beloopbaar

Kosten besparen groendak

Met de investering in een groendak gaat u na de plaatsing besparen op o.a. energiekosten. Een groendak heeft namelijk als bijkomend voordeel dat deze extra isolerend werkt. In de wintermaanden hoeft u dus minder snel de verwarming aan te zetten, omdat het binnen warmer is. En in de zomermaanden is uw woning of pand juist heerlijk koel van binnen, ideaal!

De kosten voor het aanleggen van een groendak door de specialisten van Dakdekkers 24/7 is voornamelijk afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de keuze m.b.t. onderlagen en de hoeveelheid en soorten begroeiing die u wenst. De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een intensief of extensief groendek ziet u in onderstaand overzicht:

Soort groendakPrijs per m² (incl. btw en montage)
Intensief groendak€ 75 – € 195
Extensief groendak€ 35 – € 100

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor het laten plaatsen van een groendak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Vrijblijvende offerte?

Voor- en nadelen groendak

Om een weloverwogen keuze te maken met oog op dakbedekking is het goed om te weten wat de voordelen en nadelen van een groendak zijn. Twijfelt u over de aanleg van een groendak of bent u aan het oriënteren naar de mogelijkheden voor alternatieve dakbedekking? Lees hier dan zeker de voor- en nadelen van een groendak.

Voordelen groendak

Nadelen groendak

Dakplaten laten plaatsen

Verschillende opties opbouwen groendak

Er zijn verscheidene mogelijkheden met oog op groendaken. De drie verschillende technieken en het verschil tussen deze, heeft met name te maken met de hoeveelheid lagen die er worden gelegd. Een overzicht van de mogelijke opties:

Eenlagig systeem

Direct bovenop de waterkerende dakbedekking wordt een grondlaag aangebracht die goede drainage biedt. De begroeiing van het dak groeit in deze grondlaag. Het groendak bestaat dus uit één laag.

Tweelagig systeem

Bij het tweelagig systeem is er meer oog voor de drainage. Onder de grondlaag worden speciale drainagematten of een laag absorberende mineraalstof (vulkanisch gesteente of kleikogels o.i.d.) aangebracht. Om te voorkomen dat kleine substraatdeeltjes de drainage belemmeren, wordt bovenop de drainagelaag een filterlaag aangebracht. Vervolgens wordt de begroeiing geplaatst, waarbij we graag werken met kant-en-klare vegetatiematten. Alternatieven zijn natuurlijk mogelijk.

Drielagig systeem

Het drielagig systeem is vrijwel gelijk aan het tweelagig systeem, maar dan met een extra toevoeging. Er is een hemelwaterreservoir aanwezig om ervoor te zorgen dat in droge perioden de begroeiing toch bewaterd wordt. Dit is de meest kostbare keuze voor een groendak, maar ook direct de slimste en duurzaamste keuze.

Subsidie groendaken

In sommige gemeenten wordt er een subsidie toegekend voor het aanleggen van groendaken. Het verminderen van CO2-uitstoot en het vermeerderen van de natuur is in veel gemeenten steeds belangrijker. Ga dus goed na bij uw gemeente of er sprake is van subsidiëring van uw groene dak.

Zorg ook dat u de bijbehorende voorwaarden vooraf hebt doorgenomen, zodat u verzekert bent van toekenning van de mogelijke subsidie. Indien gewenst kunnen de professionals van Dakdekker 24/7 de controle op subsidie voor u doen.

Vrijblijvende offerte groendak aanvragen

Bij Dakdekkers 24/7 vinden we het belangrijk om hard te werken, maar ook om transparant te zijn. We voorzien u van een offerte op maat welke meer informatie bevat dan alleen onze prijzen. Na uw offerteaanvraag ontvangt u onze offerte binnen 24 uur op het emailadres dat bij ons bekend is. Enkele dagen na het uitbrengen van de offerte nemen we contact met u op voor eventuele aanvullende vragen en/of opmerkingen. Voor meer informatie of het aanvragen van een kosteloze en vrijblijvende offerte kunt u bij voorkeur mailen naar info@dakdekkers247.nl of het contactformulier op onze contactpagina invullen. Telefonisch een offerte aanvragen kan door te bellen naar: 06-40125121.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.