Bitumen dak repareren

Een bitumen dak komt veel voor bij platte daken. Een geconstateerde schade of lekkage aan een bitumen dak dient snel te worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen. Afhankelijk van het type schade is een plaatselijke reparatie mogelijk, maar in sommige gevallen is het volledig vervangen van uw bitumen dak een betere keuze. Meer over het repareren van uw bitumen dak leest u op deze pagina.

Ga snel naar

Kosten bitumen dak repareren

In de loop der jaren is het gebruik van bitumen dakbedekking sterk toegenomen. Bitumen is zeer sterk en bestand tegen scheuren, omdat het is voorzien van glasvezel of polyester. Is een reparatie toch op den duur vereist? Dan kunt u rekening houden met onderstaande gemiddelde prijzen:

Soort reparatieGemiddelde prijs per m2, inclusief btw en arbeid
Reparatie plat dak
Dakreparatie met bitumen/rubbercoating€ 240 – € 265

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor de reparatie van uw bitumen dak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Is uw bitumen dak dermate beschadigd dat plaatselijke reparatie niet meer mogelijk is, dan zit er niets anders op dan het vervangen van het bitumen dak. In dit geval kunt u rekening houden met onderstaande gemiddelde prijzen:

WerkzaamhedenPrijs per m² (incl. arbeidskosten en btw)
Bitumen over oude dakbedekking aanbrengen€ 45
Oude dakbedekking verwijderen en bitumen dakbedekking plaatsen€ 85

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor de reparatie van uw bitumen dak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Bitumen dak repareren

Hoe wordt een bitumen dak gerepareerd door Dakdekkers 24/7?

Na een opgemerkte schade komt een van onze professionele dakdekkers uw bitumen dak grondig controleren tijdens een dak inspectie. Afhankelijk van de bevindingen die tijdens de inspectie worden gedaan, zal er gekozen worden voor een plaatselijke reparatie van de bitumen of het vernieuwen van het gehele bitumen dak. Alle professionals die werken bij Dakdekkers 24/7 werken volgens onderstaande werkwijzen.

Bitumen dak plaatselijk repareren

Blijkt uit de dak inspectie dat er enkel plaatselijk schade aan het bitumen dak is opgetreden en de rest van het bitumen dak nog in prima staat verkeert? Dan zal onze dakdekker een lokale reparatie van de bitumen uitvoeren. Dit wordt gedaan met behulp van een rubbercoating of rubberdakpasta, maar in sommige gevallen kan er ook gekozen worden voor het plaatsen van een nieuwe strook bitumen over de beschadigde stuk dak. De gekozen werkwijze is afhankelijk van de schade en uw persoonlijke voorkeur met oog op de reparatie.

Bitumen dak volledig vernieuwen

Bitumen dakbedekking kan geplaatst worden op de bestaande dakbedekking of de bestaande dakbedekking kan verwijderd worden en vervangen worden voor bitumen. Dit hangt af van de staat van de bestaande dakbedekking, uw persoonlijke voorkeur en het advies van onze ervaren dakdekker. De levering van bitumen is op rol en deze wordt in stroken aangebracht op het dak, met een overlapping van zo’n 10 centimeter om volledige waterdichtheid te behalen.

Er zijn vier verschillende methoden waarop de bitumen bevestigd kan worden aan het dak. Deze vier methoden voor de plaatsing van bitumen zijn er:

Losgelegd systeem

Bij deze methode wordt de onderlaag los op de ondergrond aangebracht. Op de onderlaag wordt de bitumen dakbedekking bevestigd. Om het geheel te beschermen, wordt er een ballast laag (verzwarende laag) gelegd. Deze ballast laag zorgt ervoor dat zonlicht weerkaatst wordt en verlengt de levensduur van het dak. Vaak wordt als ballast laag gekozen voor tegels, grind of kiezels.

Volledig gekleefd systeem

Dit systeem houdt in dat de bitumen dakbedekking volledig wordt vastgemaakt aan de ondergrond van het dak. Dit gebeurt in de meeste gevallen met een gasbrander, maar er kan ook gekozen worden om te werken met koude kleefstoffen of de oude gietmethode.

Mechanisch bevestigd systeem

Eerst wordt bij deze methode een onderlaag geplaatst die met behulp van dakboorschroeven en volgringen vastgezet wordt op het dak. Op deze onderlaag wordt vervolgens de bitumen dakbedekking vast gebrand.

Partieel gekleefd systeem

Dit systeem wordt meestal gebruikt wanneer de bitumen dakbedekking over de bestaande dakbedekking bevestigd wordt.

Vrijblijvende offerte?

Wat is de beste manier om een bitumen dak te repareren?

Onze dakdekkers krijgen nogal eens de vraag wat de beste manier van repareren is bij schade aan een bitumen dak. Er is geen beste manier van reparatie, omdat de wijze van repareren volledig afhankelijk is van de schade aan het dak én de staat van het volledige bitumen dak.

Om wat meer inzicht te krijgen in de gekozen reparatie in verschillende situaties, kunt u onderstaand overzicht doornemen.

Soort schade en staat bitumenMeest gekozen reparatie
Kleine schade, bitumen in slechte staat of oudVolledig vernieuwen van het bitumen dak
Grote schade, bitumen in slechte staat of outVolledig vernieuwen van het bitumen dak
Kleine schade, bitumen in goede staat of nieuwLokale reparatie van het bitumen dak
Grote schade, bitumen in goede staat of nieuwIndien mogelijk lokale reparatie, wanneer schade te groot is ontkomen we niet aan volledige vervanging van het bitumen dak.

Waar op te letten bij bitumen dakbedekking?

Het repareren en plaatsen van bitumen dakbedekking is een zorgvuldige klus die bij voorkeur onder de juiste weersomstandigheden dient te gebeuren. Zo wordt het beste resultaat met bitumen behaald door een ervaren specialist in dakwerken. De experts van Dakdekkers 24/7 gaan efficiënt en zorgvuldig te werk bij het plaatsen van bitumen en letten daarbij extra op onderstaande punten:

Verschillende soorten bitumen

Van nature is bitumen niet elastisch en dient de bitumen behandeld te worden om te dienen als dakbedekking. Er zijn twee verschillende bewerkte soorten bitumen die veel gebruikt worden als dakbedekking.

APP bitumen

APP bitumen is een samenvoeging van bitumen met plastische kunststof. Door de toevoeging van plastische kunststof wordt bitumen bestand tegen extreme temperaturen en is het Uv-bestendig. Ook gaat de bitumen langer mee door de toevoeging van kunststof.

SBS bitumen

SBS bitumen is samengesteld uit elastomeer. Dit synthetische rubber zorgt voor een grote elasticiteit van de bitumen. Zo is de bitumen bestand tegen het uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen.

Grootste verschil tussen SBS en APP bitumen

Het grootste verschil tussen deze twee soorten bitumen is de mate waarin het bestand is tegen Uv-straling. APP is een stuk meer bestand tegen Uv-licht dan SBS, dit komt door de toevoeging van kunststof. Daar staat wel tegenover dat SBS te behandelen is met een speciale coating om zo beter bestand te zijn tegen Uv-straling.

Om voor u overzichtelijk te maken wat de verdere overeenkomsten en verschillen zijn tussen SBS en APP bitumen, hebben we onderstaande een tabel met aanvullende informatie over beide soorten bitumen. De gemiddelde prijzen in deze tabel zijn incl. BTW en arbeidskosten:

Soorten bitumenAPP bitumenSBS bitumen
Gemiddelde prijs per m² (incl. arbeidskosten en btw)€ 45 – € 52,50€ 48 – € 55
Levensduur± 30 jaar± 30 jaar
VoordelenGoed bestand tegen Uv-stralingSterke hechtkracht aan de ondergrond
OnderhoudsarmElasticiteit zorgt ervoor dat het onderliggende materiaal bestand is tegen temperatuurschommelingen
Eenvoudig te reparerenEenvoudig te repareren
NadelenKwetsbaar voor wortelgroei en onkruidBij een hoge Uv-straling wordt het materiaal poreus, daardoor is grind nodig ter bescherming
Kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor het laten plaatsen van bitumen op uw dak? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Verschillende kleuren bitumen

Bitumen wordt standaard geleverd in de kleur zwart, maar tegenwoordig is de het aanbod in verschillende kleuren bitumen steeds groter aan het worden. Zo kunt u ook kiezen voor de kleuren blauw, rood, bruin en wit. Vooral witte bitumen is steeds meer in trek, omdat het zonlicht wordt weerkaatst is de invloed op het dak nog kleiner. Dit zorgt indirect voor een langere levensduur van het dak.

Bitumen dakreparatie en aanleg

Zelf bitumen dak repareren

Overweegt u om uw dak van bitumen zelf te repareren? Houdt u er dan vooraf rekening mee dat het een arbeidsintensieve klus is die enkele ervaring vereist. Zo kan een ervaren doe-het-zelver op zich een poging wagen, rekening houdende met veiligheid, de juiste materialen en met oog op de juiste reparatie- en/of bevestigingstechniek. Dan hebben we het nog niet gehad over de juiste weersomstandigheden.

Hebt u niet voldoende ervaring op het gebied van dakbedekking? Laat het plaatsen van bitumen voor u uitvoeren door een ervaren specialist van Dakdekkers 24/7. Zo bent u verzekerd van een professionele en efficiënte plaatsing van de dakbedekking en hebt u garantie op het geleverde werk. Kiest u voor Dakdekkers 24/7, dan kiest u voor kwaliteit.

Voordelen bitumen dak

Vooral voor platte daken is bitumen een veel gekozen dakbedekking. Maar welke voordelen behaalt u met een bitumen dak? Dat leest u hier.

Bitumen is eenvoudig te repareren

Scheuren of blazen in bitumen dakbedekking zijn eenvoudig te repareren. Rubberpasta of rubbercoating zorgt ervoor dat je kleine schade snel kunt dichten.

Bitumen dakbedekking is waterdicht

Bitumen is goed bestand tegen vocht als het op de juiste wijze geplaatst is. Wist je dat ongeveer 90% van de asfaltwegen in Nederland op basis van bitumen gemaakt zijn? Betrouwbaar voor je dak dus!

Bitumen dakbedekking prima te combineren met isolatie

Isolatie zorgt voor een beter behoud van warmte of kou in uw woning of pand. Daarnaast brengt een goede woningisolatie uw energierekening aanzienlijk naar beneden. Plaats je isolatieplaten op het dak? Op deze platen plaats je desgewenst bitumen dakbedekking.

Bitumen dakbedekking heeft een levensduur van 20 à 40 jaar

Een professionele plaatsing en keuze voor de juiste materialen kan er samen voor zorgen dat bitumen dakbedekking zo tussen de 20 en 40 jaar in goede staat blijft werken. Laat uw bitumen dak wel regelmatig controleren door een dakdekker om tekortkomingen en/of schade snel te constateren en aan te kunnen pakken.

Bitumen is verkrijgbaar in verschillende kleuren

De standaard kleur van bitumen is zwart, maar tegenwoordig is het mogelijk ook alternatieve kleuren te kiezen. Denk aan bruin, rood of wit. Op dit moment is witte bitumen dakbedekking ontzettend populair. Dit ziet er niet alleen mooi uit op een dak, maar het reflecteert ook het zonlicht waardoor het bitumen dak koeler blijft op warme dagen.

Vrijblijvende offerte reparatie bitumen of vervangen bitumen aanvragen

Bij Dakdekkers 24/7 vinden we het belangrijk om hard te werken, maar ook om transparant te zijn. We voorzien u van een offerte op maat welke meer informatie bevat dan alleen onze prijzen. Na uw offerteaanvraag ontvangt u onze offerte binnen 24 uur op het emailadres dat bij ons bekend is. Enkele dagen na het uitbrengen van de offerte nemen we contact met u op voor eventuele aanvullende vragen en/of opmerkingen. Voor meer informatie of het aanvragen van een kosteloze en vrijblijvende offerte kunt u bij voorkeur mailen naar info@dakdekkers247.nl of het contactformulier op onze contactpagina invullen. Telefonisch een offerte aanvragen kan door te bellen naar: 06-40125121.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.